בריוני הנפש
מאת: אורי אלישריש כל מני סוגים של בריונים..
כשהורה שולח ילד ל'חוג' קראטה, הוא בדרך כלל חושב במונחים של הגנה עצמית וביטחון עצמי. בראשו אולי עולים תסריטים של בנו המתגבר על בריונים בבית הספר. כל זה טוב ויפה, אבל המציאות מלמדת שרוב הבריונים אינם עשויים בשר ודם, ואינם מוגבלים רק לבית הספר או לשכונה. רוב הבריונים מלווים את האדם מילדותו אל תוך בגרותו, מתנהלים בתוך ראשו ומלווים אותו בכל אשר ילך. כן... הם עשויים מרגשות (שליליים), אמונות (מקטינות) ודפוסי חשיבה (מאמללים). הם עשויים מהרגלים (קלוקלים) ובאופן מפתיע הם עשויים אף מחוסרים: חוסר חינוך, חוסר דרך ארץ, חוסר כבוד, חוסר התגברות, חוסר הבנה, חוסר משמעת...
קוראים להם 'עצלות', 'רכרוכיות', 'תבוסתנות' והם בריונים חסרי רחמים. קוראים להם 'פינוק', 'אדישות', 'אגואיסטיות' והם מזיקים לילד עצמו עוד יותר מלסובבים אותו. שלא לדבר על 'פחדנות', 'הססנות' ו-'וותרנות', בריונים מגודלים ומטילי מורא שצומחים פעמים רבות מתוך התנסויות מכאיבות ביותר שלא קיבלו מענה ראוי מצד המשפחה או מערכת החינוך, והשפיעו עמוקות על נפשו של הילד. כנגד הבריונים האלה עליו לפתח כישורי הגנה עצמית. מולם עליו להתייצב, בביטחון הולך וגובר שיוכל להם. וזו הסיבה מספר אחת לשלוח את הילד ללמוד קראטה. יותר מכושר גופני, יותר מפורקן אגרסיות, יותר משידע להגן על עצמו פיזית, בוודאי יותר מ'שיהיה לו כיף', למרות שכל אלה מקבלים גם הם מענה הולם.
ילדים משוועים למשמעת.
ילדים צריכים ללמוד קראטה כדי לגלות את עצמם, את כוחם, כדי לפתח את מיומנות העבודה עם פחד, תוך כדי מאמץ, ולמרות שלפעמים יכשלו או 'יפסידו'. ילדים צריכים ללמוד קראטה כדי לפתח נחישות, כדי לסגל דפוסי חשיבה של מצליחנים, כדי לשאוב כח מהמורה ולאחר מכן - מעצמם. ויותר מזה. כל עוד הם חשים אהובים ומוערכים, ילדים משוועים למשמעת.
משמעת עצמית מובילה לסדר ואירגון. משמעת עצמית מגייסת כוחות פנימיים להתמודדות עם משימות (קרב קראטה, הכנת עבודה לבית הספר, הופעה בפני קהל במהלך טקס בגן..). בדרך זו, משמעת עצמית מגבשת דפוסים של הצלחה, הצלחה מעוררת ביטחון עצמי, וכך נבנה מעגל קסמים שמעניק תמיכה נפשית פנימית לילד המתפתח.